O Institutu

Pražský kulinářský institut (Prakul) jsme na začátku roku 2008 založili se záměrem spojit pod jednou střechou různé elementy dokonalé gastronomie. Postupně jsme sestavili tým špičkových kuchařů, šéfkuchařů, sommeliérů, barmanů, pekařů, cukrářů, uzenářů a dalších odborníků, kteří vyhlásili válku zažitým představám o tom, jak má jídlo chutnat, vypadat i jak se má jíst. Navázali jsme společně na silnou tradici vytříbené prvorepublikové kuchyně a začali znovu kulinářství sdílet jako bohaté, kreativní a neustále se vyvíjející umění, kde fešná zástěra zdaleka nestačí.

Dnes si do Prakulu chodí pro radu odborníci z hotelů a restaurací, kteří se nespokojili se školními znalostmi, ale především laická veřejnost - inspirovaná televizními pořady, cestovatelskými zážitky anebo výjimečnými dovednostmi šéfkuchaře své oblíbené restaurace. Nabídka našich kurzů je nesmírně široká a počítá jak s hotovými kulinářskými kouzelníky, zvědavými především na nejnovější světové trendy, tak s těmi, pro koho je kuchyně doposud neznámým územím a chtějí se správně naučit úplné základy.

Naši lektoři a šéfkuchaři jsou absolutními špičkami ve svém oboru. A to i proto, že neustále drží krok s překotně se vyvíjející gastronomií díky stážím u kulinářských elit po celém světě. K vysoké úrovni a exkluzivitě Prakulu ale přispívají také hostující zahraniční odborníci, kteří vedou především úzce specializované semináře a přednášky pro profesionály. V rámci vybraných kurzů mají příležitost se s nimi setkat také gourmeti, kteří dosud kulinářské umění raději konzumovali, než sami vytvářeli.

V Prakulu v první řadě vaříme, ale nezapomínáme ani na ostatní oblasti gastronomie - sommeliérství, etiku a etiketu, základní znalosti potravin a další. Do jednoho kurzu přitom nabíráme maximálně 20 účastníků, abychom se každému mohli náležitě individuálně věnovat. Rádi také připravujeme kurzy na míru a to jak podle přání jednotlivců, tak celých skupin.

Začínali jsme jako osamělí bojovníci zápasící s větrnými mlýny společnosti kečupu, lunchmeatu a vysušených kuřecích prsíček s broskví. Během pěti let našeho fungování jsme se rozrostli na celou armádu a významně přispěli k tomu, že se kultura gastronomie může v našem kraji opět nazývat kulturou. S pomocí všech, kdo navštěvují naše kurzy, čtou naše knížky, sledují naše DVD a fandí našim pořadům. Rozumí tomu, co říkáme, a předávají to zase dál.

S kulinářským pozdravem váš PRAKUL TEAM!

Roman Vaněk o zakladateli

  • Narozen 11.1.1969 v Praze
  • 1984-1988 Střední odborná výtvarná škola V.Hollara v Praze
  • 1988-1989 ČTK, laborant, fotograf
  • 1989-1991 Studentské listy – spoluzakladatel, fotoreportér, souběžně spolupracovník Lidových novin – fotoreportér (Irán, Kanada)
  • 1993-2005 dovoz obuvi a usní z Brazílie, zastoupení předních brazilských výrobců obuvi, zahraniční obchod (Brazílie, Asie, Estonsko, Uruguay, Argentina, Austrálie)
  • 1997 založení společnosti Cosmopolitan Central Europe s.r.o.
  • 2002 dovoz prvních brazilských vín do Evropy
  • 2004 založení společnosti Cosmopolitan Brazilian Wines s.r.o., zabývající se výhradním dovozem a prodejem brazilských vín, zastoupení nejprestižnějších brazilských vinařství
  • 2004-2007 absolvent kurzů vaření v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta, kulinářské stáže v zahraničí
  • 2006 člen mezinárodní poroty Avaliacao dos Vinhos Brasileiros, Bento Goncalves, Brasil
  • 2007 založení Pražského kulinářského institutu
  • 10.1.2008 otevření Pražského kulinářského institutu (Prakul)
  • 10. 1. 2008 první gastronomický kurz pro veřejnost v Prakulu
  • 2010 spoluzaložil vydavatelství Prakul Production s.r.o.
  • 2011 absolvent Střední školy gastronomické a hotelové v Praze Braníku – obor kuchař

Šéf Pražského kulinářského institutu (PRAKUL)

Roman Vaněk začínal v roce 1993 podnikání zahraničním obchodem mimo Asie a Austrálie především dovozem obuvi z Brazílie a v roce 1997 založil se svou partnerskou firmou v Brazílii společnost, která dodnes zastupuje přední brazilské výrobce obuvi po celé Evropě. Brazilskou obuv rozšířil na Slovensko a do pobaltských států Litvy, Lotyšska a především Estonska.

Postupně se mu však díky jeho lásce ke gastronomii otevřely dveře do nejlepších vinařství v Brazílii a v roce 2004 založil společnost (Cosmopolitan Brazilian Wines s.r.o.) zabývající se výhradně dovozem brazilských vín od nejvýznamnějších producentů. V Brazílii se zapsal do čítanek, když jako vůbec první začal vozit brazilská vína do Evropy v roce 2003. Pomáhal rozšiřovat export brazilských vín do České republiky, Německa a Norska, kde také přednášel.

Na svých cestách ochutnal cizokrajné speciality, navštívil mnoho restaurací, mohl tak poznávat a srovnávat. Zájem o kulinářství v něm dřímal odmalička. Měl to štěstí, že se začal přátelit s významnými šéfkuchaři u nás i v zahraničí, díky jimž začal chápat základy profesionální gastronomie. Absolvoval kulinářské stáže u nás i v zahraničí.

Svoji gastronomickou vášeň korunoval v roce 2008 založením Pražského kulinářského institutu – nejprestižnější školy kurzů vaření pro veřejnost i profesionály v České republice.

„PRAKUL“ navazuje na dobrou gastronomickou tradici první republiky či na populární lekce vaření Viléma Vrabce.

Pod vedením špičkových českých i zahraničních šéfkuchařů a lektorů se tu ve více než dvou stech druzích kurzů učí vařit a péct nejen amatéři, ale i profesionálové, kteří se chtějí dozvědět něco nového například o vedení restaurace, či nových gastronomických trendech ve světě.

Roman Vaněk je znalcem gastronomie, surovin a velkým strážcem jejich kvality a perfektně se stará o zázemí celé kulinářské instituce.

Působil jako odborný gastronomický poradce ve filmu Jiřího Vejdělka „Muži v naději“. Mohli jste ho vidět na TV Prima v první TV serii Pohlreichova „Ano šéfe!“, nebo společně se Zdeňkem Pohlreichem a Evou Filipovou jako jednoho z porotců kuchařské reality show Na nože!, kde působil i jako spolutvůrce námětu a odborný poradce.

Je autorem námětů a producentem odborných kuchařských DVD edice „Krok za krokem“ jež se prodávají v několika zemích světa a mnoha článků o gastronomii.

DVD vznikly v letech 2009-2011

  1. Zapomenuté poklady české kuchyně (aneb jak to ta babička tenkrát vařila...)
  2. Pokrmy k rodinnému stolu krok za krokem Zdeněk Pohlreich
  3. Sushi krok za krokem
  4. Grilování krok za krokem

Je autorem kuchařských knih předních šéfkuchařů působících v Čechách

  1. Bravo, šéfe! Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni (Euromedia 2009)
  2. Bravo, šéfe! Riccardo Lucque vaří italskou kuchyni (Euromedia 2009)
  3. Bravo, šéfe! Dalibor Navrátil vaří francouzskou kuchyni (Euromedia 2010)
  4. Bravo, šéfe! Václav Frič vaří tradiční českou kuchyni (Euromedia 2010)

Napsal cestopisnou knihu „S vařečkou kolem světa“ (Euromedia 2011)

Je autorem dvou knižních bestsellerů „Poklady klasické české kuchyně“ (Prakul Production 2011) a „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“ (Prakul Production 2012). První uvedená kniha (Poklady) získala prestižní cenu „Nejlepší kuchařská kniha ČR 2012 na světové soutěži Gourmet World Cookbook Award 2012.

Je spoluautorem knihy Sushi doma krok za krokem ( Prakul Production 2012), která se stala světovým finalistou v kategorii „Nejlepší japonská kuchařská kniha“ mezinárodní soutěže Gourmand Cookbook Awards 2013.

Přednáší na American Business Institute, mnoha konferencích, školách a institucích.

Je autorem námětu a zároveň průvodcem jednoho z nejsledovanějších českých internetových pořadů roku 2012 s názvem „Peklo na talíři“, který byl v roce 2012 oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Life Sciences Film Festival cenou studentů a který se dočkal během necelého roku více než 27 milionů shlédnutí.

Sbírá jídelní lístky a staré kuchařské knihy.

Je ženatý a má dvě dcery Terezu a Kateřinu

Text o institutu a o Romanu Vaňkovi je licencován dle GFDL a CC-BY-SA 3.0.

  • Dárkový poukaz
    Dárkový poukaz Radost pro vaše přátele

    Věnujte svým blízkým náš dárkový poukaz na kurz vaření. Vědomosti, které získají, jim zůstanou na celý život.

    Objednat poukaz Ověřit poukaz
  • Velká kuchařka Čech a Moravy s podpisy autorů
    Velká kuchařka Čech…

    Již nyní můžete na našem webu objednat knižní novinku "Velká kuchařka Čech a Moravy" - kuchařskou knihu letošního roku,…

    Více
  • Snadno & Rychle 2 (s podpisem autora) v prodeji
    Snadno & Rychle 2 …

    Již nyní můžete na našem webu objednávat knižní novinku Snadno & Rychle 2, která bude na pultech knihkupectví od 24.5.2016!…

    Více