Jiří Roith - životopis
Jiří Roith se s profesionální gastronomií poprvé setkal v době své základní vojenské služby u Hradní stráže, při které se zúčastnil mezinárodní gastronomické soutěže Expogast 94, ve které získal společně se svým týmem dvě bronzové medaile. Po návratu z vojny odstartoval svou kariéru v obchodě a marketingu, při které pracoval a žil v České republice, Švýcarsku, Itálii a Vietnamu. Po 12 letech korporátního života se rozhodl v roce 2008 změnit svoji kariéru a vrátil se zpátky do školních lavic. Rozhodl se pro gastronomické studium ve Vancouveru v Kanadě, kde studoval na mezinárodní gastronomické škole „The International Culinary Schools at The Art Institutes“, kde získal diplom v oboru „Culinary Arts and Restaurant Management“.
Během gastronomického studia v Kanadě ho nadchlo propojení místních restaurací a farmářů, kteří spolu velmi úzce spolupracovali. Místní restaurace propagovaly hnutí jako „support your farmer“ a „100 miles radius“, která se zaměřovala na místní lokálně vypěstované suroviny v „organic“ kvalitě a vaření jen z ingrediencí, které byly vypěstované v okruhu 100 mil od lokality restaurace. Osobně se s farmáři, kteří pěstovali kvalitní suroviny a dodávali je přímo do restaurací v okolí, setkal a měl možnost se na vlastní oči přesvědčit, jak jsou takové suroviny pěstovány přímo na jejich polích a farmách. Při těchto setkáních s místními farmáři si uvědomil , jak důležitá je pro restauraci kvalita a čerstvost surovin a jak velký vliv má na výslednou kvalitu jídel, která se v restauraci vaří. Tato zkušenost ho ovlivnila natolik, že se na základě těchto zkušeností rozhodl vytvořit svůj vlastní gastronomický koncept, který nazval „Z farmy na stůl“. Rozhodl se ho v budoucnu realizovat doma v Čechách, kde už v tuto dobu plánoval otevřít svou první restauraci.
Při svém studiu se zúčastnil několika gastronomických soutěží, z nichž největším úspěchem bylo druhé místo v kanadském finále soutěže „2010 San Pellegrino Almost Famous Chef“ v Torontu.
Po úspěšném ukončení gastronomického studia se rozhodl v Kanadě zůstat, aby nasbíral více zkušeností. Začal pracovat v top restauracích Toronta jako je restaurace Canoe, která je zaměřena na kanadskou regionální „fine dinning“ gastronomii a poté v restauraci Auberge du Pommier, která je zaměřena na francouzskou gastronomii.
Je držitelem sommeliérského certifiátu level 2 na WSET (Wine & Spirit Education Trust) London.
V roce 2011 se vrátil zpět do Čech, aby zrealizoval svůj sen a otevřel svou první restauraci "Nad jezerem" ve Starých Splavech na Máchově jezeře. V této restauraci realizuje vlastní gastronomický koncept „Z farmy na stůl“, kde jsou veškeré pokrmy vařeny od základu z kvalitních lokálních surovin.
Dárkový poukaz
Věnujte svým blízkým náš dárkový poukaz na kurz vaření. Vyberte buď konkrétní kurz, nebo nechte obdarovaného, ať si vybere sám.
objednat poukaz ověřit poukaz
Chcete být informováni o vypsání
nových kurzů a novinkách?