Prostě Vás naučíme vařit ...

  • Lektoři

    >

    Jiří Roith

    Jiří Roith

    šéfkuchař

    Šéfkuchař a majitel restaurace Nad jezerem na Máchově jezeře s gastronomickým konceptem „Z farmy na stůl“, který je inspirován čerstvými lokálními surovinami a poctivým vařením od základu.

    Sdílet:

    Jiří Roith

Jiří Roith - životopis

Jiří Roith se s profesionální gastronomií poprvé setkal v době své základní vojenské služby u Hradní stráže, při které se zúčastnil mezinárodní gastronomické soutěže Expogast 94, ve které získal společně se svým týmem dvě bronzové medaile. Po návratu z vojny odstartoval svou kariéru v obchodě a marketingu, při které pracoval a žil v České republice, Švýcarsku, Itálii a Vietnamu. Po 12 letech korporátního života se rozhodl v roce 2008 změnit svoji kariéru a vrátil se zpátky do školních lavic. Rozhodl se pro gastronomické studium ve Vancouveru v Kanadě, kde studoval na mezinárodní gastronomické škole „The International Culinary Schools at The Art Institutes“, kde získal diplom v oboru „Culinary Arts and Restaurant Management“.
Během gastronomického studia v Kanadě ho nadchlo propojení místních restaurací a farmářů, kteří spolu velmi úzce spolupracovali. Místní restaurace propagovaly hnutí jako „support your farmer“ a „100 miles radius“, která se zaměřovala na místní lokálně vypěstované suroviny v „organic“ kvalitě a vaření jen z ingrediencí, které byly vypěstované v okruhu 100 mil od lokality restaurace. Osobně se s farmáři, kteří pěstovali kvalitní suroviny a dodávali je přímo do restaurací v okolí, setkal a měl možnost se na vlastní oči přesvědčit, jak jsou takové suroviny pěstovány přímo na jejich polích a farmách. Při těchto setkáních s místními farmáři si uvědomil , jak důležitá je pro restauraci kvalita a čerstvost surovin a jak velký vliv má na výslednou kvalitu jídel, která se v restauraci vaří. Tato zkušenost ho ovlivnila natolik, že se na základě těchto zkušeností rozhodl vytvořit svůj vlastní gastronomický koncept, který nazval „Z farmy na stůl“. Rozhodl se ho v budoucnu realizovat doma v Čechách, kde už v tuto dobu plánoval otevřít svou první restauraci.
Při svém studiu se zúčastnil několika gastronomických soutěží, z nichž největším úspěchem bylo druhé místo v kanadském finále soutěže „2010 San Pellegrino Almost Famous Chef“ v Torontu.
Po úspěšném ukončení gastronomického studia se rozhodl v Kanadě zůstat, aby nasbíral více zkušeností. Začal pracovat v top restauracích Toronta jako je restaurace Canoe, která je zaměřena na kanadskou regionální „fine dinning“ gastronomii a poté v restauraci Auberge du Pommier, která je zaměřena na francouzskou gastronomii.
Je držitelem sommeliérského certifiátu level 2 na WSET (Wine & Spirit Education Trust) London.
V roce 2011 se vrátil zpět do Čech, aby zrealizoval svůj sen a otevřel svou první restauraci "Nad jezerem" ve Starých Splavech na Máchově jezeře. V této restauraci realizuje vlastní gastronomický koncept „Z farmy na stůl“, kde jsou veškeré pokrmy vařeny od základu z kvalitních lokálních surovin.

Dárkový poukaz

Věnujte svým blízkým náš dárkový poukaz na kurz vaření. Vyberte buď konkrétní kurz, nebo nechte obdarovaného, ať si vybere sám.

objednat poukaz ověřit poukaz

Knihy s podpisem autorů

Chcete být informováni o vypsání
nových kurzů a novinkách?

SLEDUJTE NÁS

Naše stránky používají soubory cookies. I díky nim vám nabízíme přesně takový obsah, který hledáte. Vaši návštěvu na webu bereme jako souhlas s jejich použitím.