Nezáleží na tom, odkud jídlo pochází. Jestli se jí příborem, lžící, hůlkami nebo rukama. V sedě, ve stoje, z papíru, misky nebo talíře. Horké nebo studené – to všechno je vedlejší.
Je jedno, jestli je jídlo syrové, vařené, pečené, dušené, smažené, grilované nebo fermentované. Jestli je mastné, tučné, dietní, libové, obyčejné nebo sváteční. Je-li těžké, lehké, domácí, vegetariánské nebo veganské, tradiční, netradiční, z mouky, mléka, tuku, luštěnin, ovoce nebo masa. Ani to není důležité.
To podstatné, co všechno spojuje, je chuť. Ať je jídlo jakékoliv – musí nám chutnat!
Chuť je fascinující multismyslový kompas. Nám lidem překládá složité souhry chemických procesů, textur, vůní, teplot, zrakových, sluchových i hmatových vjemů do jednoho jasného sdělení: „Tohle mi chutná – tohle mi nechutná.“
Chuť nezná hranice, pohlaví, kasty, rasu ani náboženství. Nemá národnost. Ale má svá pravidla, logiku a ověřené postupy.
- Jak a kdy chuť vzniká – odkud se bere?
- Jak, kdy a proč ochutnávat během vaření?
- Jak chuť zvýraznit nebo naopak potlačit?
- Jak vytvořit harmonii chutí?
- Jak a kdy je možné chuť opravit?
- Jak může sůl zvýšit sladkost jídla?
- Kdy přidat sůl a kdy ne?
- Solit na začátku, nebo na konci?
- Jak dochutit jídlo, aby bylo pokaždé dokonalé?
- Jaké mýty a opomíjené detaily chuť nejvíc ovlivňují?
- Ovlivňuje chuť i velikost, tvar a materiál použitého nádobí?
- Přesolené, připálené, mdlé, „není to ono...“ Co s tím?
A mnoho dalších otázek, odpovědí, které vyzkoušíte v praxi během vaření nikoliv náhodou vybraných legendárních pokrmů. Učíme víc než jen vařit. Učíme vaření porozumět!
- Chowder s uzenou slaninou a mořskými plody
- Hovězí v černém pivu
- Venkovský točený chléb
- Flambované Crêpes Suzette
A protože ukázaná platí a nic nenahradí osobní zkušenost, pojďme se pustit s chutí do vaření chuti! Roman Vaněk